René Hoogschagen

Verhalenmaker

UKrant

Ik schrijf artikelen voor de UKrant. Dat is een nieuwswebsite (en af en toe een blad) over medewerkers en studenten van de Rijksuniversiteit Groningen.

Ik schrijf bijvoorbeeld over leraren en (oud-)studenten met bijzondere passies, zoals een eend ombouwen tot elektrische auto, Pokémonnen op topniveau, dammen op topniveau, in het bos slapen, soldaat van Napoleon spelen, het oerwoud redden, oorlogen verslaan via social media of promovendi fotograferen als aardappeleters. En nog veel meer.

Ik volg de medische faculteit en de faculteit rechten en schreef nieuws- en achtergrondverhalen over thuiswerken, online leren en tentamenfraude. Leuk werk.

Eindredacteur

Ik begon bij de UKrant als invaller voor de eindredacteur. Ik hielp  toen studentredacteuren hun stukken te verbeteren (of deed dat zelf) en publiceerde die. Zo ook bijna alle stukken in het magazine van juli 2019. Eind 2021 viel ik opnieuw in en nam toen ook een deel van de begeleiding van studentredacteuren over van de magazinecoördinator. Dat laatste ben ik blijven doen.

50 jaar UK

Voor het jubileum van de Groninger Universiteitskrant, kortweg UK, en sinds 2018 UKrant, schreef ik een hoofdstuk in een jubileumboek over de onafhankelijkheid van de krant.

Ik ben daarvoor in het archief gedoken, heb zo’n 30 voormalige hoofdredacteuren en medewerkers gesproken en ik heb alle 50 jaargangen doorgespit. Twee onderwerpen sprongen eruit: een uit 1980 en een uit 2017. Beide gingen over hoeveel de hoofdredacteur over de inhoud had te zeggen, beiden grepen in in de kopij. Kort door de bocht: in 1980 stond de hoofdredacteur alleen en vertrok hij, in 2017 was de redactie verdeeld en vertrokken drie medewerkers.

Verder Bericht

Laat een reactie achter

© 2022 René Hoogschagen

Thema door Anders Norén